Πάτρα

 Η βόλτα μας μπορεί να ξεκινήσει το πρωί από την κορυφή της άνω πόλης, την Ακρόπολη των Πατρών, το Κάστρο όπου κλείνει μέσα του όλη την ιστορία της πόλης. Το καλοκαίρι φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα και συναυλίες μέχρι αργά τη νύxτα. Κατευθυνόμενοι προς την άνω πόλη συναντάμε τα Τουρκικά Χαμάμ  όπου είναι τα μοναδικά στην Ευρώπη που ακόμα και σήμερα λειτουργούν τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Σε απόσταση πέντε λεπτών μακριά από τα Τουρκικά Χαμάμ, μπορούμε να θαυμάσουμε την Εκκλησία του Παντοκράτοραπου αποτελεί μικρογραφία της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Δυο τετράγωνα πιο κάτω και απέναντι από την πλατεία Αγ. Γεωργίου βρίσκεται το αρχαιότερο ωδείο της Ελλάδας το Ρωμαϊκό Ωδείο που εξακολουθεί , μέσα στο πέρασμα των αιώνων, να φιλοξενεί τις περισσότερες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, με κορυφαία  το πανελλαδικά γνωστό «Φεστιβάλ του Δήμου της Πάτρας». Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ επισυνάπτεται. Απέναντι από το Ωδείο βρίσκεται και το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο.

Σε απόσταση αναπνοής συναντάμε μια από τις κύριες πλατείες της πόλης, τα Υψηλά-Αλώνια όπου μπορούμε να απολαύσουμε παγωτό ,καφέ , ποικιλίες με ούζο ή ακόμα και ένα πλήρες γεύμα σε μια από τις τόσες καφετέριες-εστιατόρια που «περικυκλώνουν» την όμορφη πλατεία. Ακριβώς κάτω από την πλατεία βρίσκεται ένας από τους αρκετούς πεζόδρομους που συναντάμε στην Πάτρα, επίσης με πολλά παραδοσιακά μεζεδοπολεία  ο πεζόδρομος Τριών Ναυάρχων. Κατεβαίνοντας τον πεζόδρομο και στο τέλος αυτού συναντάμε στο αριστερό μας χέρι την Εκκλησία του Αγ. Ανδρέα όπου είναι και ο προστάτης της πόλης. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ναός στα Βαλκάνια καθώς και ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους της χριστιανοσύνης αφού  μέσα στην εκκλησία κείτεται η  Κάρα του Αγίου. Απέναντι από το ναό μπορούμε να θαυμάσουμε τον Φάρο της πόλης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Μουσείο τύπου όπου εκτός των άλλων σπάνιων εκθεμάτων, εκτίθεται και το  εισιτήριο των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

Στην συνέχεια ακολουθώντας την οδό Μαιζώνος βρισκόμαστε σε ελάχιστη ώρα στο κέντρο της πόλης όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Εθνολογικό  και το Αρχαιολογικό μουσείο. Η είσοδος και στα δύο μουσεία είναι ελεύθερη.

Το μεσημέρι  μπορείτε να επισκεφτείτε μια από της παραλίες της πόλης που βρίσκεται μόλις 10 περίπου λεπτά με τα ποδήλατα. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την μεγαλύτερη καλωδιακή γέφυρα του κόσμου, την γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, απολαμβάνοντας την όμορφη θάλασσα.

Προς το απογευματάκι είναι όμορφα να επισκεφτούμε την AchaiaClauss (ανοικτά έως 20:00). Βρίσκεται  σε ένα προάστιο της Πάτρας, μόλις 10 λεπτά μακριά από το κέντρο. Εκεί σας προτείνουμε να δοκιμάσετε δωρεάν την καταπληκτική Μαυροδάφνη (είδος κόκκινου γλυκού κρασιού) θαυμάζοντας  από το μπαλκόνι της Οινοποιίας όλη την Πάτρα.   

 

Τις βράδυνες ώρες μπορείτε να δειπνήσετε σε κάποιο από τα εξαίσια εστιατόρια της πόλης μας ή να κάνετε μια όμορφη βόλτα στην μαρίνα  απολαμβάνοντας την ομορφιά του τοπίου.

 

Κοντά στο κέντρο της πόλης και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους βρίσκονται: ο κεντρικός σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων για Αθήνα , Θεσσαλονίκη , Ολυμπία (Ζαΐμη και Όθωνος Αμαλίας, 2610-623886-8), ) ο σταθμός λεωφορείων για Δελφούς, ο σταθμός των τρένων (απέναντι από την πλ. Τριών Συμμάχων, 2610-639108-9) καθώς και οι πύλες αναχώρησης  των πλοίων για τα νησιά του Ιονίου.